30 de jul. 2010

LA NAU DEL CORTE INGLÉS A LA BISBAL

Estic llegint l’informatiu municipal La Bisbal Avui, del mes de juliol de 2010, editat per l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès. Parla de l’inici de les obres del polígon industrial, com a eina per dinamitzar l'ocupació laboral al municipi, en el marc d’una etapa de prosperitat gràcies principalment a la futura nau del Corte Inglés, que ha de ser la nau de distribució més gran de l’estat. Tindrà una superfície de 200.000 m2 i permetrà crear entre 500 i 700 llocs de treball un cop consolidat tot l’àmbit industrial.

Apostem perquè sigui d’aquesta manera, vull dir, que efectivament es generin els llocs de treball que diu el full informatiu i que no sigui una nau bàsicament robotitzada. Pel que fa a la preferència per treballar, agraïm que s’hagi signat un conveni amb l’empresa que prioritzi els empadronats i residents a la Bisbal. Però dit això, em pregunto, quan es diu “l’empresa” ¿és refereix al Corte Inglés o al promotor del polígon? Si examinem l'article 5.2 del conveni que cita el propi full informatiu, resulta que està subscrit amb la promotora Codelfe Penedès i fa referència a la contractació durant tot el desenvolupament de l’actuació, aquí entesa com l’execució del polígon, doncs difícilment el promotor es podria comprometre més enllà de les seves possibilitats. No és pas un retret, sinó l’ànim que tot estigui prou lligat, prou lligat amb qui realment ha de donar ocupació estable, és a dir, l’empresa del Corte Inglés i que no forma part del conveni.

També l’informatiu posa èmfasi en què la nau ocuparà 20 hectàrees, essent una font d'ingressos i el camí cap a la consolidació d’un model de creixement urbà sostenible. A una nau d’aquestes característiques podrem posar-li tots els adjectius megalòmans que vulguem, però no que sigui sostenible. L’ocupació del sòl suposa l’equivalent al terreny de joc de 25 camps de futbol com el del Barça, i provoca un fort impacte visual i paisatgístic per l’alçada admissible de fins a 25 metres, amb la finalitat de possibilitar l’emmagatzematge intel·ligent. Aquests atributs no són pas indicadors de sostenibilitat, paraula de moda però no sempre ben aplicada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada