7 de juny 2010

EL ALCALDES, CAP A GESTORS MÉS QUE POLÍTICS


La fràgil i volàtil situació econòmica del moment també passa factura als ajuntaments. Fins ara -es deia- que els ajuntaments no podien caure en suspensió de pagaments ni fer fallida, tota vegada que tenen a l’abast les eines legals per incrementar els tributs. Si hi havia una cosa segura, era cobrar dels ajuntaments i de l’administració pública en general; que fos tard, era un condició assumida pels creditors.

Què passa avui? Doncs que els ingressos municipals han minvat, en un moment en què s'ha de ser prudent a l’hora d’incrementar la càrrega impositiva, ja que els ciutadans, els administrats -els seus clients, en llenguatge mercantil- també passen el seu particular viacrucis.

Per això, serà absolutament necessària una nova fornada d’alcaldes i regidors que siguin gestors dels interessos públics, amb una tècnica economicista i comptable molt semblant a la de l’empresa privada de racionalització de despeses i, sobretot, de valoració de riscos abans de cada actuació, de cada nova aventura. Pertoca saber destriar les necessitats del que són actuacions prescindibles o demorables. Es tracta de ser administradors abans que polítics, qualitat aquesta que és predicable a tot l'àmbit de l'administració autonòmica i central.

1 comentari:

  1. Hola Albert,
    primer de tot felicitar-te pel bloc!
    Referent al tema d'alcaldes i regidors volia afegir-hi una nova reflexió: per qualsevol feina sobretot si és de responsabilitat, fa falta tenir uns coneixements previs, seriositat, cultura general, nivell B o C de català i demostrar estar capacitat.
    Doncs per ser polític no! Si s'arriba al govern es té molt i molt de poder i en canvi ningú, ni el propi partit en la majoria de vegades, ha comprovat tot això.
    Si hi hagués uns mínims i un test psicològic previ tindríem un altre nivell de polítics.
    Agnès Ferré

    ResponElimina