15 d’ag. 2010

¿QUÈ SIGNIFICA AUTODETERMINACIÓ PER A UNIÓ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA?

La número dos de CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya, Joana Ortega, en declaracions a La Vanguardia (14/8/2010) declara que ella no és independentista i que el seu partit (Unió) tampoc; i rebla que Convergència i Unió no és independentista, en absolut.

Aquí hi ha dos problemes de primer ordre. Primer, que parla en nom d’Unió però també implica Convergència, i esmena la plana a Artur Mas, qui tot i la seva acostumada ambigüitat, ha manifestat recentment que el dret a decidir no té límits. Doncs sí que en té, de límits, segons Joana Ortega, ja que si no és independentista, el seu dret a decidir és escàs: o continuar amb la via unionista i regionalista actual –i que, per tant, no cal decidir-la-, o emprendre la via de reconeixement plurinacional ja desmantellada pel Tribunal Constitucional. Si descarta la independència, no té més opcions.

El segon problema procedeix dels propis estatuts d’Unió de l’any 2005. En aquests estatuts es reconeix com un dels objectius “l’assoliment de la plenitud nacional de Catalunya en exercici del dret inalienable i natural a l’autodeterminació dels pobles”. Tot molt ampul·lós, però ¿què vol dir autodeterminació en el moment actual, quan ja no som jurídicament una nació? ¿És seguir pensant en un estat, federal o confederal, que necessitaria de l’acord –impossible- amb Espanya?


Digui’m, Sra. Ortega, perquè s’entesta a tornar a veure una pel·lícula quan ja sap que l’assassí és el majordom. En aquest cas, l’autodeterminació més sensata és sortir del cine per tal de no repetir la sessió. I pensi que molts electors, a l’hora de les eleccions, canviaran de taquilla perquè ja sabran per on va la seva pel·lícula.

1 comentari:

  1. Una catalana amb molt d'orgull7/3/11

    Molt ben dit!!!
    Visca un pais Independent, VISCA CATALUNYA LLIURE!!

    ResponElimina